Recensie

Ook dat nog – Anya Niewierra & Merel Godelieve

Hee Lieve Lezers van DivaBooks,

Via Luitingh-Sijthoff ben ik benaderd om een feelgood roman te lezen die 21 juni uit ging komen. Zoals jullie ondertussen weten ben ik gek op romantische boeken en ook zeker op feelgood boeken. Dit gezegd hebbende heb ik natuurlijk ja gezegd en dit boek voor de verschijningsdatum mogen lezen. Ook dat nog is een boek van Anya Niewierra en Merel Godelieve.

In Ook dat nog van thrillerauteur Anya Niewierra en haar dochter Merel Godelieve verandert in één jaar alles voor drie generaties vrouwen. In deze vrolijke dagboekroman over een gescheiden moeder in haar ‘tweede leven’, een millennial in een identiteitscrisis en een hippieoma in een bejaardenoord, leven we mee in het jaar waarin alles verandert. Na haar scheiding moet de vijftiger Roos het doen met een saaie baan en een flatje. Roos is boos en schrijft haar frustraties van zich af. Wanneer dochter Maddy na een verbroken relatie bij Roos intrekt, lopen de spanningen hoog op en grijpt ook Maddy naar de pen. Ondertussen belandt Oma Loes, een voormalige dolle mina, na een gebroken heup in een zorgcomplex tussen de ‘wandelende graftakken’. Haar activistische hart bloeit op en ze trekt weer ten strijde. Nu tegen de stereotypering van ouderen.

In ook dat nog maken we kennis met drie generaties vrouwen en hoe deze omgaan met hun huidige leven. Niet te vergeten komt de COVID-19 pandemie ook nog even buurten.

Roos is een gescheiden vrouw van 50 jaar en werkt als juriste. Helaas voor haar haalt ze geen plezier uit haar werk en wordt alles nog een slag erger wanneer haar collega Dennis na carnaval ernstig ziek wordt. Roos wordt gevraagd al zijn lopende zaken over te nemen.
Tot overmaat van ramp komt haar dochter Madelief (Maddy) ook nog aanwaaien met de boodschap dat het over is tussen haar en der vriend.

Maddy komt met liefdesverdriet aan bij haar moeder, want bij haar vader en zijn nieuwe vrouw is ze niet welkom. Wanneer Roos haar zegt een dagboek te gaan schrijven om dit te verwerken lijkt ze eerst sceptisch maar gaat het toch proberen. Helaas voor Maddy haar gebroken hart krijgt ze ook nog een ontslag omdat alle evenementen niet meer door gaan. Ze is zichzelf helemaal kwijt en ziet het allemaal somber in.
Wie is Maddy, waar wordt ze blij van en wat wilt ze met de toekomst?

Loes is de moeder van Roos en Jolein en de oma van Maddy. Doordat ze nu verplicht in een verzorgingstehuis zit, vliegt ze tegen de muren op. Hoe slecht is het beeld van de rijpere generatie wel niet! Ze is niet bejaard, want ze heeft nog genoeg toekomstplannen! Loes besluit in actie te komen en een boek te schrijven als laatste strijdkreet zoals ze dit vroeger als dolle Mina ook deed!

Door de pandemie zitten Roos en Maddy thuis met elkaar opgescheept. Ze botsen heel veel en Roos denkt dat ze langzaam door draait.
Ze kan nergens heen en zit thuis met een tiener die er een zooitje van maakt. Vroeger toen ze nog met haar ex-man Peter was kon ze heerlijk koken en bij elk gerecht de juiste wijn zoeken. Ze heeft niet voor niets een cursus tot vinoloog gedaan. Alle passie die ze ervoor heeft kan ze geen vorm geven. Tot ze Adam ontmoet, kan hij haar weer gelukkig maken en haar oude passie doen oplaaien?

Waar Maddy weer thuis woont, gaan haar vriendinnen naar de volgende fase in hun leven. Haar vriendin Marit lijkt zwanger en wordt gevraagd om wanneer het zo ver is aanwezig te zijn bij de bevalling. Gelukkig gaar Maddy eerst met tante Jolein en oma Loes op een aalmoesvakantie naar Corfu. Naar de “oude” Dolle Mina vriendin Bobbi.

Loes en Bobbi keuvelen lekker door en het boek wat Loes aan het schrijven is krijgt meer vorm tijdens deze vakantie. Waar Loes alles weet wat ze wilt zeggen, kan Bobbi dit beter ordenen zodat het meer samenhang krijgt.

Op Corfu krijgt Maddy de opdracht om te genieten, want er zijn genoeg knappe mannen daar. Ze moet maar eens zich laten verwennen. Kan Maddy dit of verlangt ze nog te veel naar haar ex om dit te doen?

Tijdens het lezen van dit boek heb ik soms echt keihard moeten lachen om de situaties die er in gebeuren. Oma Loes is een geweldig personage en zou echt een toffe oma zijn. Als kind zijnde (Roos in dit geval) heb je er wel je handen vol aan.

Dit is voor mij de eerste keer dat ik een boek lees in een dagboek vorm, het leest verbazingwekkend goed en vlot weg. Bij elk stukje dagboek staat tevens aangegeven door wie dit is geschreven waardoor je heel makkelijk alles kan volgen.

Roos en Maddy lijken totaal tegenovergesteld aan elkaar, wat ik leuk vind is dat naarmate ze langer op elkaars lip zitten ze naar elkaar toe groeien en acceptatie krijgen. De moeder dochter band is tevens heel herkenbaar, want ruzie heb je nou eenmaal als moeder en dochter. Waarover ze gaan, zijn ook nog eens spot on.

Het boek is tevens opgedeeld in delen, waardoor er een scheiding van de seizoenen plaatsvind en er dus als lezer makkelijk kan worden gewisseld van besef I.V.M. activiteiten die je kan doen, maar ook tijd technisch.

Dit boek is zeker een aanrader als je een feelgood wilt met herkenbare punten, personages die een groei doormaken en heerlijk wilt lachen.
Ik kan wel zeggen dat dit boek de meeste humor bevat die ik tot nu toe heb gelezen en heb mogen recenseren.

Graag lees ik meer van Anya Niewierra en Merel Godelieve en ook over deze drie generaties aan vrouwen want ze zijn geweldig.


Lang Verhaal Kort

Een heerlijke feelgood over drie generaties vrouwen en diens leven. Het verhaal speelt zich af tijdens de pandemie maar zit boordevol humor en bekende situaties die een moeder en dochter kunnen hebben. Een must read voor elke feelgood of romance lezer of als je in een minder goede bui bent. Met dit boek kan je hardop lachen. Oma Loes, Roos en Maddy delen hun leven, je hoeft alleen maar te genieten.


Praktische Informatie

Titel: Ook dat nog
Serie: 
Auteur: Anya Niewierra & Merel Godelieve
Genre: Feelgood
Pagina’s: 256
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN (paperback): 9789024599622
Prijs (Paperback): €17,50
ISBN (E-Book): 9789024599639
Prijs (E-Book): €10,99

Ik geef dit boek:

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.