Recensie

Sterrenvlucht – Brandon Sanderson (Skyward 1)

Hee Lieve Lezers van DivaBooks,

Samen met een groepje andere bloggers op Instagram hebben we Sterrenvlucht van Brandon Sanderson gelezen en natuurlijk besproken. Een recensie op de blog kan natuurlijk dan ook niet uitblijven. We gaan de hele trilogie aan een stuk door lezen, wat natuurlijk super leuk is, want in april komt het laatste deel uit.

De alom geprezen eerste science fiction reeks van de bekende fantasy schrijver Brandon Sanderson.

80 jaar geleden stortte een sterrenschip vol mensen neer op de planeet Detritus, die is omgeven door een eeuwenoude puinschil. De nakomelingen, die zichzelf de Rebellen noemen, leven in grotten maar worden desondanks toch onophoudelijk aangevallen door de Krell. De enige verdediging wordt gevormd door slimme jonge piloten die onbevreesd de lucht in gaan om de gemeenschap te beschermen. En piloot worden is altijd de ultieme droom van Spensa geweest. Maar haar lot is verweven met dat van haar vader – een piloot die jaren geleden werd neergeschoten, toen hij zijn team laf in de steek liet, waardoor Spensa’s kansen om naar de vliegschool te mogen klein zijn. Een toevallige ontdekking in een lang vergeten grot biedt haar misschien wel een manier om de sterren alsnog te claimen en een oud geheim te onthullen.

Spensa haar vader is een lafaard. Hij vluchtte van de strijd om Alta en werd hier om geëxecuteerd.
Deze ene daad heeft grote gevolgen voor haar gezin en Spensa’s droom. Zij wil niets liever dan SFL piloot worden.

Generaal Judy Ironstokes weigert haar op alle gebieden. Wanneer haar vaders oude wingman, Cobb, besluit aan de hand van testen die ze tot diep in de nacht heeft gemaakt haar les te geven veranderd dit alles voor haar. Door zijn lessen te volgen heeft ze toch een kans om piloot te worden.

De opleiding van Cobb zijn klas begint met 10 piloten in opleiding. Onder de naam Sterrenvlucht gaan ze aan het werk.
Er is vooraf al bekend dat minder dan de helft het zal halen tot een volwaardig piloot.

Hoewel Spensa lessen mag volgen, mag ze niet verblijven op het opleidingsinstituut. Maar elke dag terug naar huis gaan is geen optie.
Ze gaat de grotten onderzoeken vlakbij en vind daar een prachtige, nog nooit eerder geziene starfighter.

Deze starfighter, heeft kunstmatige intelligentie (KI) en heet M-bot. Maar dit schip is erg kapot en Spensa kan dit niet alleen.
Ze besluit haar beste vriend over deze ontdekking te vertellen en samen repareren en M-bot zodat Spensa na haar opleiding toch een eigen schip heeft. Want zodra de opleiding klaar is zal ze nooit meer vliegen.

Doordat M-bot KI heeft is dit een bijzonder schip. Hij bootst emoties na en heeft een bijzonder gevoel voor humor. Stug is die ook, want zijn opdracht is alles wat die wilt doen, ook al raakt hij gesteld op Spensa.

Wanneer de piloten opleiding bijna afgerond is vallen de Krell sterker en met grotere aantallen dan ooit aan.
Doordat er steeds vaker gevechten zijn hebben ze geen mogelijkheid om schepen te herstellen en mensen op te leiden om te vliegen.
Om te overleven zal er een grote verandering moeten plaatsvinden.

Een tweede strijd om Alta ontstaat, buiten alle bevelen om besluit Spensa met een aantal gezakte piloten uit Sterrenvlucht regels te breken en deel te nemen aan het gevecht. Dit gevecht is er een voor gelijkheid, rechtvaardigheid en ook een zoektocht naar de waarheid.

Kan Spensa de waarheid over wat er met haar vader is gebeurd boven tafel krijgen? En haar vaders naam zuiveren?

De schrijfstijl van Brandon Sanderson is echt geweldig! Hij weet vrijwel alle personages genoeg uit te diepen om mee te voelen. Tevens kan je met Spensa echt een goede band opbouwen.

Het verhaal zelf is een Sciencefiction verhaal, maar het wordt niet te technisch om niet te begrijpen. Het verhaal is super spannend en mondjesmaat wordt op de juiste moment een klein stukje informatie prijsgegeven. Aan het eind van het boek kan je dit boek makkelijk wegleggen want het is af, maar er is ruimte om door te gaan. Wat gelukkig het geval is.


Lang Verhaal Kort

Een spannende sciencefiction waarbij je veel personages leer kennen en tevens een hele nieuwe wereld. Spensa en haar piloten team Sterrenvlucht zijn bijzonder om over te lezen. De strijd die ze moet leveren om te worden erkend is episch. Je kan alle personages echt als een persoon zien en met Spensa bouw je als lezer een goede band op. De dosering van de informatie houd dit hele boek spannend. Ook al blijven er een hoop dingen nog een mysterie.


Praktische Informatie

Titel: Sterrenvlucht
Serie: Skyward
Auteur: Brandon Sanderson
Genre: Science-Fiction
Pagina’s: 480
Uitgever: Iceberg Books
ISBN (paperback): 9789083073132
Prijs (Paperback): €24,99

Ik geef dit boek:

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.