Recensie

De jaguarkrijger – Peter Varg (Kukulkans meesterplan #1)

Hee Lieve Lezers,

Een tijdje is het veel romance wat ik gelezen heb. Nu is het weer eens tijd voor een (dark)fantasy!
de auteur Peter Varg vroeg aan mij of ik zijn serie wilde lezen en mijn eerlijke mening wilde geven.
Na het lezen van de achterflap was ik wel om, het heeft een duister randje wat ik wel kan waarderen.

Hoog in de Andes zijn twee onthoofde kinderen gevonden, van wie het hart uit hun lichaam gesneden is. Jaguarkrijger Juan laat zijn menselijkheid achter, transformeert in zijn geestesbeest en gaat op zoek naar de dader: een vleermuismonster van voorbij de poort tussen de werelden.

Levensgevaarlijk gewond trekt hij zich na het gevecht terug en hoort een gebiedende stem zeggen dat de laatste dagen eraan komen. De stem vertelt hem over de op handen zijnde kosmische strijd, waarin Juans dochter Monica een meisje zal baren dat het universum kan redden van de ondergang. Juan moet ervoor zorgen dat Monica de juiste, waardige Coya-man zal treffen om dit kind te verwekken.

Maar dan ontmoet Monica Peter, een Belgische sociaal werker die in Chili neergestreken is…

Zo weefde de Gevederde Slang met oneindig geduld de lotslijnen van jaguar en mens samen. Hij maakte van hen wapens die hij gebruikt in zijn strijd tegen Akash, de Waanzinnige God.

* * *

De Jaguarkrijger is het spannende eerste boek in de trilogie Kukulkans Meesterplan, dat zich afspeelt in Chili ten tijde van de militaire dictatuur van generaal Pinochet. Peter Varg weeft heden en verleden moeiteloos samen tot een bijzondere en kleurrijke vertelling.

In het eerste boek van de Kukulkans meesterplan trilogie wordt de lezer mee genomen in feit en fictie. De mythe en sage van de Chileense stammen en de geschiedenis zijn zo verweven dat het toch heel realistisch oogt.

Het boek begint met een terugblik naar de eerste jaguarkrijgers en zijn volk. Deze informatie is essentieel voor het verder lezen van het verhaal. Na deze intro wordt de lezer naar eind 1970 gebracht waar we kennis maken met Peter.
Hij is een van de personen wiens reis wij volgen.

Buiten Peter zijn verhaal volgen we meerdere lijnen van meerdere personages. Eén hiervan is Juan, hij is een jaguarkrijger die moet helpen de eindstrijd in goede banen te lijden. Zijn vrouw Fransisca is een machtige witte heks en samen hebben zij een dochter, Monica wie de witte vlam is.

Om de voorspelde en gezegde profetie uit te laten komen moet Juan een vloek zo sterk uitspreken over Monica’s geliefde. Dit betekend voor Juan dat hij alles verliest wat hij lief heeft. Om de wereld te redden moet Monica een kind baren dat wordt geboren uit het sterkste goed en het slechtste kwaad. Dan en alleen dan kan de wereld worden gered.

Wat mij opviel tijdens het lezen is dat er een soms wat onlogische woordkeus is gebruikt, dit kan voor mij komen omdat dit boek door een Belgische auteur is geschreven. Dit is soms even wennen maar het boek is wel begrijpelijk.
Het proloog weet mij als lezer meteen te boeien, maar daarna wordt het verhaal heel langzaam opgebouwd waardoor ik soms echt moet doorzetten voor er weer echt wat gebeurt.

Hoe alles precies in elkaar past met deze profetie en alle personages die je hebt leren kennen, dat weet ik nog niet. Wel weet ik dat ik zeker nieuwsgierig ben naar hoe alles precies zit en hoe dit gaat eindigen. Een leuk detail vind ik dat de auteur (Peter Varg) zijn eigen naam en dat van zijn vrouw (Monica) heeft gebruikt voor de twee ouders van het reddende kind.

Ik hoop dat ik het volgende deel, De weerbeer, iets meer spanning zit en dat we meer te weten komen over “De leegte” en Akash de god van de verwoesting. Om eerst meer inzicht te krijgen over de goden en hun wijze.


Lang Verhaal Kort

Een verhaal dat in het proloog meteen met de deur in huis valt. De mythes en sage zijn zo verweven met feiten dat het lijkt alsof het echt zo kan zijn gebeurt. De opbouw van het boek is soms wat langzaam, persoonlijk denk ik wel dat dit nodig is voor het verdere verloop van het verhaal. Het vervolg deel, De weerbeer, hoop ik iets meer actie of vaart te hebben in het verhaal waardoor het nog lekkerder lezen word. Als Nederlands persoon kan het soms ietwat onwennig zijn dat er soms dingen anders geschreven zijn (bijv. hij noemt Peter) dan hoe wij dit gewend zijn. Veel verhaal lijnen en veel personages, allemaal boeiend en goed omschreven, maar hoe het allemaal bij elkaar hoort gaan we uitvinden.


Praktische Informatie

Titel: De jaguarkrijger
Serie: Kukulkans meesterplan
Auteur: Peter varg
Genre: Fantasy, Dark fantasy
Pagina’s: 344
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN (paperback): 9789491300707
Prijs (Paperback): €15,50
ISBN (E-book): 9789491300738
Prijs (E-book): €7,50

Ik geef dit boek:

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.