Recensie

De wrede prins – Holly Black (Elfhame #1)

Hee Lieve Lezers,

In maart is er door The Queen of Geek een de wrede prins read-a-long georganiseerd waar ik met veel plezier aan deel heb genomen.
De wrede prins, in het Engels The cruel prince is een groot succes in Amerika en de Boekerij heeft dit boek vertaald en in een prachtige limited edition met gouden sprayed pages en art in het boek uitgebracht. Alleen al door hoe prachtig dit boek eruit ziet wil je deze al hebben.

Heeft het verhaal mij net zo weten te betoveren als de mooie cover? en waar gaat dit boek over?

De nieuwe serie van internationale bestsellerauteur Holly Black, van wie er wereldwijd al miljoenen boeken over de toonbank gingen

Natuurlijk wil ik zijn zoals zij. Ze zijn prachtig, als zwaarden gesmeed in een hemels vuur. Cardan is nog mooier dan de rest. Hem haat ik het allermeest. Ik haat hem zo erg dat soms, als ik naar hem kijk, ik nauwelijks kan ademhalen.

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

In de wrede prins maken we kennis met Jude. Zij is het personage van waaruit het verhaal wordt ervaren en vertelt. De flaptekst vertelt het al, Jude en haar zussen worden ontvoerd door een fae en mee genomen naar Elfhame. Omdat Jude en haar zusje nog heel jong waren weten ze eigenlijk niet veel meer van de mensen wereld. Haar oudere zus, die tevens een half fae is verzet zich tegen alles wat met de wereld waarin ze leven te maken heeft. Het meest nog haar vader.

Omdat Jude een mens is, is zij anders als alle andere bij haar op school. Ze is veelal het mikpunt van prins Cardan en zijn vrienden. Jude is beschermend over haar zusje, hierdoor komt ze alleen maar meer in de problemen dan nodig is. Daarbij is Jude meermaals in tweestrijd met haar gevoelens voor prins Cardan.
De chemie tussen deze twee is er zeker, maar beide lijken ze dit niet te willen toegeven. Waar ik stiekem hoopte op een romance is dit tot nu toe uitgebleven.

De schrijfstijl van Holly Black vind ik zelf erg fijn. Jude wordt heel goed uitgediept als personage en de emoties die zij voelt worden goed overgebracht op de lezer. Het boek is zeker duister, maar het is nergens zwaarmoedig of saai. Er is altijd een soort optimisme die Jude heeft die het leuker maakt.

De wrede prins heeft een goed opgebouwd verhaal waar niet is hoe het op het eerste gezicht lijkt. Doordat veel dingen niet opvallen en plotseling anders zijn dan de lezer denkt. Blijft dit boek heel boeiend en avontuurlijk.

Moord, macht, familie en bedrog zijn thema’s die allemaal hier in voorkomen. Het boek heb ik ook in een zucht uitgelezen en ik sta nu al te popelen voor het tweede deel van deze serie. Holly Black heeft een wereld gecreëerd waar niks is wat het lijkt en er overal gevaar op de loer ligt.

Waar Sarah J Maas de fae als romantisch liet zien, geeft Holly Black een duistere rand aan de fae. Ze zijn prachtig, machtig, woest aantrekkelijk en levensgevaarlijk. Wanneer je houd van een spannend fantasy boek met een duistere ondertoon is dit boek zeker een aanrader.


Lang Verhaal Kort

Een spannend boek waar de wereld van de Fae zo mooi en dodelijk tegelijk is. De fae zijn gevaarlijk en in menselijke ogen perfect. De horror die er daar werkelijk plaatsvind weten mensen niets van. Jude is de hoofdpersoon in het boek en is een goed uitgewerkt en uitgediept personage. De schrijfstijl vind ik erg fijn en het verhaal begint meteen met een heftige scene waardoor de lezer meteen wordt mee genomen naar de wereld van deze duistere fae.


Praktische Informatie

Titel: De wrede prins
Serie: Elfhame
Auteur: Holly Black
Genre: Fantasy, Young Adult
Pagina’s: 352
Uitgever: Boekerij
ISBN (Paperback): 9789022589571
Prijs (Paperback): €20,00
ISBN (E-book): 9789402314557
Prijs (E-book): €9,99

Ik geef dit boek:

 

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.