Recensie

Bink – Nathalie Kokke

Hee Lieve Lezers,

Dit is alweer het laatste recensie boek dat ik voor Celtica Publishing mag lezen als VIPster.
Tot nu toe waren het allemaal boeken vol met fantasie, maar dit boek niet. Dit is een verhaal met een heftig thema, geestesziekte en verslaving. Helaas is dit nog een taboe om over te spreken, dit taboe moet doorbroken worden dus daarom heb ik voor dit boek gekozen.

Bink Santillian vecht sinds jaar en dag tegen de demonen in zijn hoofd. Zijn heil zoekt hij in drank en drugs, zodat hij zijn verleden en de harde realiteit van het zwerversbestaan kan vergeten.

De straten van Los Angeles zijn gevaarlijk terrein voor iemand van wie de geestelijke gezondheid achteruit gaat. Na het maken van enkele foute beslissingen besluit Binks oude klasgenoot, Hugh Shepard, hem een kans op een beter leven te geven: een leven zonder verdovende middelen.

Echter, als je zo vaak in de steek bent gelaten, kun je dan wel iemand zomaar vertrouwen? Als drank en drugs de enige middelen lijken te zijn die de demonen buiten kunnen sluiten, zou je ze dan wel uit je leven willen bannen? En waarom zou een goed geschoolde man überhaupt een junk in huis willen nemen?

Bink is een verhaal over de mentale strijd tegen psychische stoornissen. Neem een kijkje in het hoofd van een dakloze junk en zie wat hem tot de man van vandaag heeft gemaakt.

* * *

Over de auteur:

Nathalie Kokke (1986) is illustratrice, met een grote interesse in psychologie, in het bijzonder geestesziekten. Zij debuteert met de roman ”Bink”, waarin zij de lezer meeneemt in een wereld waar men liever over zwijgt, dan praat.

Tijdens het lezen van het boek Bink van Nathalie Kokke worden op zijn zachts gezegd een heel aantal vreselijke onderwerpen en gebeurtenissen aangehaald. In het eerste stuk van het boek leer je Bink kennen, hij is een man rond de 50 die prostituee als beroep heeft. Deze keuze is echter niet helemaal vrijwillig omdat er een aantal, zeg maar gerust alleen maar, vreselijke dingen zijn gebeurd in zijn kindertijd, tienertijd en zelfs tijdens zijn adolescentie.
De flaptekst geeft al aan dat er psychische problemen in dit boek voorkomen, drugs en drankgebruik.

Waar ik nog een waarschuwing voor wil geven is dat er in dit boek seksueel misbruik van volwassenen voorkomt, maar ook incest en kindermisbruik. Voor mij als lezer vond ik het incest en kindermisbruik voor volwassen mannen erg schokkend om te lezen waardoor ik het boek een tijd aan de kant heb moeten leggen.

Alle momenten zijn zo beeldend geschreven dat dit door mij als toch wel schokkend werd ervaren. Ik kan boos worden om dit soort dingen want een kind hoort zorgeloos en beschermd opgevoed te worden. Niet als kindprostituee te worden getraind door fysiek en geestelijk geweld.

In dit boek vond ik het wel positief om te zien dat het zeer realistisch is met psychische problemen. Het geestelijke verwerkingsproces van trauma’s wordt heel kort aangehaald, echter wanneer zijn einde nadert durft Bink zich open te stellen voor Mirembe, de psychotherapeut, om echt geholpen te worden met zijn trauma en de demonen in zijn hoofd.

Het afkicken wordt soms afgedaan als in één keer en klaar, het verhaal van Bink laat zien dat een terugval ook kan voorkomen en wat dan de gevolgen zijn. Bink vlucht door de demonen in zijn hoofd weg van de mensen die om hem geven en belandt hierdoor meermaals in het ziekenhuis.
De schrijfstijl van Nathalie Kokke is vrij beeldend en de emoties worden hierdoor een beetje overschaduwd voor mijn gevoel. Ze weet echter door alle gruwelen die er gebeuren er wel een goed einde aan te breien. De weg die Bink aflegt om clean te worden en blijven en ook de demonen uit zijn leven te overwinnen is schokkend en hard/moeilijk te noemen.

Dit boek haalt veel heftige thema’s aan wat voor mij soms too much werd om te verwerken. Dus als iemand heftige, realistische verhalen leuk vindt is dit boek zeker een aanrader. Bink als persoon is ondanks zijn verleden een hele zorgzame man, maar hij blijft wantrouwend naar mensen die echt om hem geven. Liefde durft hij niet aan te nemen door zijn trauma’s. De psychische problemen zijn zo geworteld dat hij liefde niet durft te nemen/ontvangen.


Lang Verhaal Kort

Een heftig en realistisch geschreven boek dat het leven van Bink vertelt. De worsteling met zijn verslaving is een relatief klein deel, de psychische problemen vormen het grootste struikelblok in dit verhaal. Het boek is zwaar om doorheen te komen omdat er veel gruwelen in voorkomen. De schrijfstijl is toegankelijk en prettig maar heel beeldend waardoor het hele verhaal voor je ogen afspeelt. Qua emoties overbrengen had het beter gekund want Bink blijft zelfs voor de lezer een complex personage.


Praktische Informatie

Titel: Bink
Serie:
Auteur: Nathalie Kokke
Genre: Literaire Roman
Pagina’s: 382
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN (Paperback): 9789491300325
Prijs (Paperback): €15,50
ISBN (E-book): 9789491300448
Prijs (E-book): €6,00

Ik geef dit boek:

 

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.