Recensie

Asverze – Erik le Romancier (Hypernacht serie #1)

Hee Lieve Lezers,

Vandaag deel ik mijn recensie van Asverze met jullie. Dit boek heb ik van Erik le Romancier als ebook opgestuurd gekregen om te lezen en te recenseren. Ik kan alvast zeggen dat ik nu al uitkijk naar het tweede deel van de hypernacht serie!

Asverze is anders dan de meeste meisjes en vrouwen. In Maanwelle, het geïsoleerde stadje waarin ze opgroeit, is dat een groot probleem. Wanneer door de mysterieuze Hypernacht allerlei duistere geheimen en verwrongen verlangens boven komen, wordt de situatie voor haar steeds gevaarlijker. Als ze vanwege haar uiterlijk en gedrag ervan wordt verdacht een on-vrouw te zijn – de ultieme, goddeloze gruwel – moet Asverze opeens zelfs vrezen voor  leven.

Kan Asverze overleven in een steeds vijandigere wereld? Kan ze ondanks alles trouw blijven aan zichzelf? Of verliest ze het gevecht en gaat ze ten onder in een maalstroom van haat, leugens en manipulatie?

“Weet je wat dat is, een on-vrouw?’haar
​’Nee.’ Ze had het woord wel eens horen vallen, maar ze had geen flauw idee. ‘Een wat jongensachtig meisje?’ gokte ze.
‘Ha, was het maar zo onschuldig! Een on-vrouw wil dezelfde rechten en positie als een man. Om dit te bereiken, is ze bereid elk goddelijk gebod, elke wet of regel, elke voorouderlijke gewoonte met de voeten te treden. Geen leugen is haar te laag, geen misdaad te min. Dit alles maakt een on-vrouw niet alleen een groot gevaar voor onze eeuwenoude maatschappelijke orde, het maakt haar bovenal een ketter, een heiligschenner, een godenlasteraar. Elke on-vrouw is een smerige, zieke, misselijk makende zondares en verdient daarom de dood. Ben jij een on-vrouw, mijn beste Asverze?’ vroeg hij met een zalvende, bijna hypnotiserende stem.

“Asverze’ is het verhaal van een moedige, jonge vrouw die strijdt voor haar vrijheid. En voor het recht zichzelf te zijn en haar eigen keuzes te mogen maken.
“Ik heb gesmuld van je boek en dacht iedere ochtend: “Vanavond mag ik weer (verder) lezen)!”
Erik Le Romancier (1972) debuteerde in 2015 met de verhalenbundel “Stilte Graag!’. In 2017 verscheen van zijn hand de roman “Liefde, Lust en Andere Ongemakken’. “Asverze’ (2019) is het eerste boek in een meeslepende fantasycyclus vol avontuur, drama’s, geheimen en verrassende intriges.

Het eerste wat opviel bij het openen van het boek waren de teksten uit het oude testament en de koran. De teksten waren kleinerend voor vrouwen en gaven de man een hogere machtspositie. Dit is ook het geval in het dorpje Maanwelle. In dit dorp woont Asverze met haar ouders, broer en zusje.

Asverze is in alle opzichten een apart meisje met een sterke eigen wil en mening.
Haar oma Ulvella is een verstoten priesteres en is haar enige toevluchtsoord. De band tussen Ulvella en Asverze is bijzonder, in veel aspecten lijken ze op elkaar, alleen is Ulvella veel wijzer en weet veel dingen die alles in het dorp op zijn kop kan zetten.

Asverze is vastbesloten alles te leren van haar oma, maar kennis kan voor een vrouw gevaarlijk zijn in dit dorp. Wanneer de waarheid uit de doeken wordt gedaan is er dan ook geen weg terug meer en hier wordt Asverze voor gewaarschuwd, toch wil ze het weten. Ze hoopt met de kennis haar vrijheid terug te krijgen en misschien zelfs te ontsnappen aan haar gearrangeerde huwelijk.

Alles is anders, niets is wat het lijkt

De flaptekst verklapt het al, er staat wat te gebeuren waarbij de mannen willen voorkomen dat het gebeurt, dat de vrouwen gaan rebelleren. In dit boek gebeurt dit alleen wanneer haar moeder een ingeving krijgt van “De grote moeder” maar dit loopt op rellen uit en geeft de hoge heren een reden om al eerder alle vrouwen aan banden te leggen.

De boetedoening van de vrouwen die mee deden aan deze in intentie heilige opdracht werden verplicht aan de perverse ideeën van de opperpriester Ydo te voldoen. Asmara, het zusje van Asverze is degene die altijd alles opstookt waar ze kan, maar iedereen ziet haar als een engel. De irritatie die Asverze voelt hierbij wordt zo goed overgedragen dat ik zelf haar ben gaan haten en hoop dat haar toekomt wat ze verdient.

Het boek vond ik heel fijn lezen en sleurde me al vrij snel mee in deze nieuwe wereld. Ik heb genoten van dit boek, ook al wil ik zelf voor geen goud in deze stad leven!
Ik hoop dat deel twee snel komt want er gaat voor mijn gevoel een hoop gebeuren en veranderen.


Lang Verhaal Kort

Een verhaal waar mannen de baas zijn in het dorp en de opperpriester er perverse ideeën op nahoud staat een meisje, Asverze, op dat vind dat het anders kan en moet.
Het verhaal is vlot geschreven en na een opbouw en het kennismaken met deze wereld begin je Asverze te begrijpen en sta je in haar schoenen. De krachtige emoties en eigen persoonlijkheid van Asverze maken dit boek een groot plezier om te lezen.


Praktische Informatie

Titel: Asverze
Serie: Hypernacht
Auteur: Erik le Romancier
Genre: Fantasy
Pagina’s: 396
Uitgever: Pumbo.Nl B.V.
ISBN (Paperback): 9789090323350
Prijs (Paperback): €21,95
ISBN (E-book): 9781393598855
Prijs (E-book): €5,99

Ik geef dit boek:

 

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.