Recensie

De tranen van Tataneh – Evi F. Verhasselt

Hee Lieve Lezers,

Omdat het nieuwste boek van Evi F Verhasselt, deel twee van De laatste erfgenaam getiteld De Smaragden Troon. Maar eerst heb ik De tranen van Tataneh gelezen.

Tataneh mag van vader in de Wereldkamer helpen bij het scheppen van een nieuwe planeet. De onverdeelde aandacht die hij haar schenkt, schiet haar broer in het verkeerde keelgat en in een vlaag van jaloezie besmet hij de planeet met drakeneieren. Moeder moet eraan te pas komen om de draken in slaap te brengen en een ramp te voorkomen.

Na duizend jaar worden de moordzuchtige draken uit hun slaap gewekt door prins Abromar en magister Gatorro. Het is nu aan een handjevol helden, waaronder een blinde elf, een eekhoorn en een krankzinnige zieneres, om voor redding te zorgen. Maar of zij garantie kunnen bieden op een goede afloop?

Meester-verteller Evi. F. Verhasselt sleurt de lezer op onnavolgbare wijze mee naar Aedon. De Tranen van Tataneh is humoristisch, spannend én ontroerend. Als de laatste bladzijde is omgeslagen, hunker je slechts naar meer…

* * *

De Tranen van Tataneh is de eerste volledige fantasyroman van Evi F. Verhasselt. Zij weet hierin de lezer op onnavolgbare wijze aan haar verhaal te kluisteren. Als je eraan begint, is er maar één optie: achter elkaar uitlezen! Evi wisselt humor moeiteloos af met diepzinnigheid in een heerlijk, vlot tempo.

De geweldige cover is ontworpen door Melchior van Rijn, die dit ook voor Ishtar Roodrug en het lot van de wereld en voor De vriend van de koning heeft gedaan.

De tranen van Tataneh van Evi F. Verhasselt

In de proloog van het boek maken we kennis met Tataneh en haar familie. Ze hebben een wereldkamer waar werelden vol met leven worden geschapen. Tataneh is de lieveling van haar vader en daar is haar broer, Irannon jaloers op. Hij laat draken los op Aedon, de planeet van Tataneh. Dan ontstaat er ruzie en hun moeder komt kijken. Zij lost dit probleem tijdelijk op door alle draken in een diepe slaap te laten gaan en ze laat de tranen van Tataneh de sleutel worden tot het overleven van Aedon.

Na de proloog bevindt de lezer zich plots op Aedon en maakt kennis met verschillende personages die allemaal op een andere plek zijn. Als eerste ontmoeten we Celie, zij is een dappere zwaardvechtster die draken doodt. Op een regenachtige avond ontmoet ze Illis de tovenares die geen magie meer heeft, en een dief, Aggie die is veranderd in een schattige eekhoorn. De lezer wordt nieuwsgierig gemaakt naar hoe dit allemaal zit, maar het volgende hoofdstuk worden er weer nieuwe personages voorgesteld.

Als lezer maak je onder andere kennis met een mirrin genaamd Nèryan en de trol Hammok. Ze trekken door de woestijn en worden gevonden door een zanddraak tot een groep nomaden hen redt. Al gauw blijkt Nèryan ze te kennen uit een ver verleden.

In weer een ander hoofdstuk ontmoeten we de luchtnomade Ituko en zijn gebruiken. Zijn verhaal is heel direct en hij weet dat er dingen gaan gebeuren door de winden die er waaien. Vervolgens in weer een ander hoofdstuk kom je Abromar en Gatorro tegen, in dit verhaal zijn zij de slechteriken.

Als je denkt weer bekenden terug te zien in het boek, klopt dit, maar er worden er gaandeweg steeds een paar toegevoegd, zoals de zieneres Mérilanna, prins Thanator en prinses Sarafina. De blinde elf Isryon en zijn team met onder andere Mellar ontmoeten we tussen neus en lippen door ook nog even. Kortom je maakt kennis met veel personages en hun omgeving.

Volgens mij heb ik zo ieder belangrijk personage wel genoemd en gaan de verhalen langzaam maar zeker overlappen. Dit duurt wel een tijdje want je bekijkt de reis door veel verschillende personages wat het heel dynamisch en leuk houdt.
Het verhaal is in het begin wel een beetje verwarrend en ik moest mij dwingen door te lezen. Gelukkig werd het steeds leuker om door te gaan omdat je de personages beter leert kennen en nieuwsgierig wordt gemaakt naar hoe het verder gaat.

Steeds meer richting het einde van het boek komen echt alle hoofdpersonen en bijpersonen die je ontmoet in dit bijzondere verhaal bij elkaar en vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats. Goed en kwaad blijkt anders in elkaar te zitten dan het in eerste instantie lijkt. Het is in dit verhaal ook niet allemaal zwart wit en het laat zien dat ook mensen/mirrin/nomaden/elfen/trollen kunnen veranderen.

Eigenlijk vind ik het jammer dat het boek uiteindelijk was afgelopen, want het was zo meeslepend dat er wat mij betreft wel een deel twee mag komen. Ik als lezer zit met een aantal vragen die ik nu niet kan delen wegens spoilers…

Deze zal ik zeker aan de Evi stellen in een interview als ik de mogelijkheid krijg.


Lang Verhaal Kort

Een in het begin iets verwarrend verhaal, maar door juist te blijven lezen komen de personages samen om met elkaar de strijd tegen de draken in Heronia aan te gaan. Aedon wordt verenigd en zijn bereid samen te vechten tegen het kwaad, maar lukt dit deze moedige mensen/mirrin/nomaden/elfen/trollen om Aedon te redden van de dreigende ondergang? Het boek bevat een heerlijke dosis humor waardoor ik soms keihard in de lach schoot, maar het wist ook tot tranen toe te roeren met het dood gaan van personages.
Kortom als je van fatasy met een goede dosis humor houdt en met een sprankeltje liefde, dan is dit boek perfect voor jou!


Praktische Informatie

Titel: De tranen van Tataneh
Serie:
Auteur: Evi F Verhasselt
Genre:  Fantsay, Young Adult
Pagina’s: 399
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN (paperback): 9789491300189
Prijs (Paperback): €14,95
ISBN (E-book): 9789491300318
Prijs (E-book): €6,00

Ik geef dit boek:

 

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.