Recensie

Blogtour, Er was eens – Jen Minkman, Cathinca van Sprundel, Marijke F Jansen, Miranda Peters & Suzanne Peters

Hee Lieve Lezers,

In het kader van de blogtour rondom het nieuwe boek “Er was eens” mocht in dit boek eerder lezen en mijn recensie schrijven. Dit boek is een verhalenbundel geschreven door Jen Minkman, Cathinca van Sprundel, Marijke F Jansen, Miranda Peters en Suzanne Peters.

Er was eens… vele fantastische sprookjes beginnen zo. Maar ken jij deze al?Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnewiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde.Jen Minkman (Het licht van Lorelei), Suzanne Peters (Reken maar), Miranda Peters (Gaia-trilogie), Marijke F. Jansen (Kort en gelukkig) en Cathinca van Sprundel (De vrouwe van Myrdin) geven elk hun eigen twist aan een verhaal dat je dacht te kennen.Vijf sprookjes, vijf heldinnen, vijf keer ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Of toch niet?

In dit boek staan 5 varianten op originele sprookjes die ons/mij zo dier zijn. Elk verhaal kan los van elkaar gelezen worden dus dit boek kan je heel makkelijk nog even erbij pakken als je zin heb in een verhaaltje voor het slapen gaan.
Elk sprookje is door een andere auteur geschreven met ieder een eigen versie van een klassieker.

Negen levens – Miranda Peters

Miranda Peters mag in dit boek het spits afbijten met een verhaal gebaseerd op Assepoester. Het principe van het sprookje is het zelfde, een meisje woont met haar stiefmoeder en twee stiefzussen samen en ze mag niet naar het bal dat wordt gegeven.
Het leuke van dit verhaal is dat er een aantal dingen zijn die je totaal niet verwacht. Assepoester vecht tegen het onrecht van loverboys in haar stad. Dit geeft het verhaal een leuke twist en laat een stukje girlpower zien. De bekende goede fee… tsja die is er wel, maar die is niet wie je denkt. Het verhaal heeft geen echte prins, maar hij doet er zeker niet aan onder. Elk meisje valt in katzwijm bij hem. Van dit verhaal heb ik erg genoten, het was Purrrrfect 😉

 

Ontvlochten – Cathinca van Sprundel

Het verhaal van Rapunzel mag zeker niet ontbreken in een bundel met sprookjes voor mij dus was ik heel erg blij dat Cathinca van Sprundel een verhaal hier op gebaseerd heeft geschreven. Er zijn natuurlijk al verschillende versies te zien zoals bijvoorbeeld die van Disney en uit mijn jeugd van Barbie. Toch heeft dit verhaal een hele eigen verfrissende wending. Een fey heeft een kind gekidnapt en wilt alleen maar genieten van haar talenten. De mannelijke held in het verhaal is een echte dromer en wil alles doen om haar te bevrijden. Helaas loopt dit allemaal anders en komt het aan op durven vertrouwen op een ander en een stukje doorzettingsvermogen.

 

De grote boze wolf – Jen Minkman

Je raad het al met de titel, het is gebaseerd op het verhaal van Roodkapje. Dit was voor mij het bijzonderste sprookje dat ik heb gelezen in de bundel. De lieve oma is natuurlijk het onderwerp van het verhaal. Maar technologie is hier een heersend iets. Het is heel modern en toch wat primitiever dan het lijkt. Oma moet gered worden van de wolven die geen wolven zijn en wat is er verder allemaal aan de hand in dit gekke dorp waar ze wonen. Reeds is vertrouwen in elkaar een centraal thema wat een onverwachte wending neemt. Er is hier vrijwel niks te voorspellen. Ik vond het erg jammer dat het verhaal niet langer was. Een vervolg hier op zou ik zeer graag lezen!

Bevroren – Marijke F Jansen

De sneeuwkoningin is de basis voor dit verhaal, net zoals het wereldberoemde verhaal Frozen van Disney.  Lijkt het op elkaar, een beetje, maar ook totaal weer niet. Dit verhaal is iets meer creepie dan de voorgaande waardoor ik soms met kippenvel zat te lezen.
Om het hoofdstuk volgde een rijmpje/gedicht in het verhaal wat ik soms ietwat irritant vond en me uit het verhaal haalde. In dit verhaal is niks wat het lijkt en word je een beetje om de tuin geleid wat je echt niet door hebt. Dit was wel een aangename verassing.

Online – Suzanne Peters

Als laatste nog een sprookje wat heel erg past in de moderne tijd. Het sprookje van Doornroosje haalde ik er alleen niet heel erg uit in het begin. Sociale media zijn een heel belangrijk iets tegenwoordig en dit sprookje drukt de lezer eigenlijk op een aantal feiten waar ik zelf niet zo zeer meer bij stil stond. Voor mij zou dit verhaal op het basis onderwijs wel mogen worden aangeboden als opdracht om te lezen omdat het in het echt zeer goed kan gebeuren. Op internet doen mensen zich anders voor dan ze zijn. Om spoilen te voorkomen, laat ik het hierbij.

 


Lang Verhaal Kort

Een hele eigentijdse versie van 5 verschillende sprookjes. Het eerste sprookje is mij wel het beste bij gebleven, Negen levens van Miranda Peters. Online vond ik was lastiger in te komen tot het verhaal na 2 pagina’s goed liep en zorgde voor een klap terug naar de realiteit. Jen Minkman heeft met De grote boze wolf een heel unieke versie gemaakt van een voor mij jeugd klassieker die iedereen wel uit zijn hoofd kent. In heel dit boek heb ik me geen moment verveeld en ga deze zeker nog eens oppakken om een verhaaltje tussendoor te lezen!


Praktische Informatie

Titel: Er was eens
Serie:
Auteur: Jen Minkman, Cathinca van Sprundel, Marijke F Jansen, Miranda Peters & Suzanne Peters
Genre:  Young Adult
Pagina’s: 270
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN (paperback): 9789492585394
Prijs (Paperback): €15,00
ISBN (E-book): 9781393840992
Prijs (E-book): €4,99

Ik geef dit boek:
4,5 lippies

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.