Recensie

Verraad – Femke de Vos (De Kronieken van Riona #1)

Hee Lieve Lezers,

Van Celtica Publishing heb ik mijn derde recensie boek ontvangen om te lezen. Deze keer heb ik gekozen voor Verraad van Femke de Vos. Dit is het eerste deel van De kronieken van Riona.

Het rijk Riona wordt door de Zuiderlingen onder de voet gelopen. De keizerlijke familie is verjaagd tot achter de woestijn en hun pasgeboren dochter Niamh is in vijandelijke handen gevallen. Maar is alles echt verloren? De godin Aïne beloofde de keizer immers drie kinderen die het rijk terug één zouden maken.
Achttien jaar later brengt Rowena, de enige priesteres van Aïne die de inval heeft overleefd, de slavin Niamh naar heer Ahern. Rowena heeft het meisje opgevoed in de leer van de godin en ziet dat de kracht van Aïne sterk door haar stroomt. Zij weet dat het lot van de jonge vrouw onmiskenbaar samenhangt met dat van heel Riona.
Maar Aïnes spel met de mensen is niet zonder eigenbelang. Waarom heeft ze een vijand van het rijk tot keizer benoemd? En hoe zit het met de drie beloofde kinderen, van wie er twee in het kraambed overleden zijn?
In dit eerste deel van de serie ”De Kronieken van Riona” liggen haat en liefde dicht bij elkaar. Verraad en vertrouwen mengen zich tot een onontwarbare kluwen. Allen moeten lijden op Aïnes woord…
De Vlaamse schrijfster Femke De Vos debuteert bij Celtica Publishing met ”De Kronieken van Riona – Verraad”, een verhaal over haat en liefde en het grillige spel van een godin met de mensen.

IMG_20190824_134149
De kronieken van Riona deel 1 Verraad

In Verraad volg je het verhaal van Niamh, zij is overwegend de persoon vanuit wie je het verhaal beleeft. Ze weet zelf niet wie/wat ze is, ze is opgegroeid als een slaaf in armoede en Rowena is haar aangenomen moeder. Vanaf het eerste moment wist Rowena dan Niamh was gezegend door de godin Aïne. Rowena heeft door contact te hebben gehad met Aïne een instructie gekregen om op het moment dat Niamh 18 jaar is haar uit te leveren aan heer Ahern en daarbij Niamh haar ware aard te onthullen waar zij het zelf zo graag verborgen wil houden.

Het moment dat Rowena, voor Niamh haar gevoel, haar verraadt, breekt haar hart. Zelf vond ik dit niet super goed overgebracht omdat ik zelf nog niet de tijd heb gehad om Niamh goed te leren kennen. Naarmate het verhaal vordert en er een wisselwerking tussen Niamh en Ahern ontstaat, wordt dit gevoel wel goed uitgewerkt in een milde verliefdheid die heel goed wordt overgebracht op de lezer.

Het echte daadwerkelijke verraad komt echter van een personage dat wordt omschreven als een bruut die houdt van slaven af te straffen. Niamh moet zijn trouwerij organiseren, wat allemaal goed loopt tot het einde van het feest nadert en hij dronken is en Niamh de waarheid laat weten. De omschreven paniek voelde ik door heel mijn lichaam gaan en moest toen toch even eruit stappen omdat het zo een beknellend gevoel gaf. Echt petje af daarvoor!

Niamh besluit hierdoor te vertrekken/vluchten naar het enige stukje vrij Riona wat er nog is. De reis zelf naar Avar is op zijn minst bijzonder te noemen want de lezer tast totaal in het duister over wat er nu precies gebeurt. Het verhaal gaat ineens over een jongen??

Hoe dit precies zit onthult zich pas later. Net zoals vele zaken komt dit mondjesmaat bij de lezer binnen. Het boek bleef mij boeien omdat er steeds nieuwe vragen werden gecreëerd. Gelukkig voor mij kwam er nog een stukje romantiek kijken met een personage. De chemie tussen deze twee is vanaf moment één dat hij de ruimte betreedt voelbaar. Femke de Vos heeft de vonken er echt van af laten spatten.

Hier was het wel fijn dat er soms een perspectief wissel was tussen Ailil en Niamh. Hierdoor kreeg je als lezer een stukje meer informatie waardoor je als lezer echt kriebels in de buik kreeg en ook een klein beetje kon inschatten wat er ging gebeuren. Ik kan zeggen dat dit niet teleurstelde.

Als laatste is er nog de vilain, Maeve. Zij is de moeder van Ailil en door hoe ze beschreven wordt krijg je eigenlijk meteen een hekel aan deze vrouw. En geloof me, dit wordt steeds erger naarmate het boek vordert. Maar hoe het zit met de drie kinderen van keizer Nolan en zijn vrouw Muirne? Dit verklap ik niet, want dit is echt zo goed en creatief bedacht dat ik eigenlijk super snel aan deel 2 wil beginnen!


Lang Verhaal Kort

Een verhaal waar liefde, verdriet en zeker verraad elkaar opvolgen in een rollercoaster aan gevoel. De ene emotie is wat beter uitgewerkt dan de ander maar over het algemeen niet slecht. Het boek blijft boeien door de mysteries die erin zitten, maar loopt zeker goed door zonder saai te worden. Dit boek liet me huilen maar ook verliefd voelen. Niamh is een bijzonder personage van wie je, naarmate je haar leert kennen, houd of die je verafschuwt. Ik vind haar geweldig en lees graag meer over haar verhaal want na deel één moet er nog genoeg gebeuren, maar dit verhaal is wel afgerond, geen enorme cliffhanger, eerder een vraag naar meer.


Praktische Informatie

Titel: Verraad
Serie: De kronieken van Riona
Auteur: Femke de Vos
Genre: Fantasy, Young Adult
Pagina’s: 409
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN (Paperback): 9789491300264
Prijs (Paperback): €15,50
ISBN (E-book): 9789491300332
Prijs (E-book): €7,50

Ik geef dit boek:
4 lippies

 

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.