Recensie

Blogtour, De Band – Anna López Dekker (Lathrain #1)

Hee Lieve Lezers,

Met de Celtica VIPsters is er een mini blogtour georganiseerd rondom het eerste Nederlandstalige boek van Anna López Dekker!

“Qelarha, één ding moet je goed begrijpen: elfen zijn gevaarlijk. Zorg dat je nooit in hun handen valt. Beloof je dat?” Roshya kijkt haar aan totdat ze knikt ten teken dat ze het heeft begrepen.
“Maar hoe doe ik dat dan?” Daar heeft Roshya een simpel antwoord op: “Het zijn hun ogen. Sta nooit toe dat een van hen je in de ogen kijkt. Als dat gebeurt, ben je verloren. Zo brengen ze de lathrain tot stand, dat weet ik zonder enige twijfel.”
De elf Dalnohr heeft al een aantal mensen gehouden en heropgevoed. Voor hen heeft hij nooit meer dan een vage vertedering gevoeld. Mensen verschillen nu eenmaal te zeer van elfen.
Als darhan is hij bijna ten prooi gevallen aan de Ziekte, die de hele wereld uit haar evenwicht dreigt te brengen. Eenmaal hersteld, besluit hij nog één keer een mens in huis te nemen.
De band is het eerste boek in het tweeluik Lathrain. Anna Lopez Dekker neemt je mee naar de magische wereld van de elfen. Zij leven volledig in harmonie met hun omgeving en zien mensen slechts als inferieure wezens

IMG_20190407_161048.jpg
Lathrain 1, De Band van Anna López Dekker

Allereerst even een klein beetje liefde voor de cover. Na het lezen van het boek Lathrain 1 – De Band kan er door de lezer geplaatst worden wat de cover wil zeggen. Dit geldt ook voor het mooie boeklint dat Anna zelf heeft gemaakt.

 

In dit boek maak je kennis met Qelarha, dit is een meisje met goudkleurig haar en groene ogen. In het begin van het boek is ze 14 jaar oud, wat een belangrijke leeftijd is in dit verhaal.

Vervolgens ontmoet je Dalnohr, hij is een elf met goud/amberkleurige ogen. Hij is een aarde elf en ‘ontvoert’ mensen om ze te leren wat hun talent is zodat de mensen dit elkaar kunnen leren.

Zoals de flaptekst van het boek al vertelt zijn de mensen doodsbang voor de elfen, want de mensen die bij de elfen hebben gewoond en geleefd zijn totaal niet meer wie zij daarvoor waren. Deze mensen worden Elvenaars genoemd, ze worden nooit ziek en alles gaat goed qua materiaal en handel.

Qelarha en Dalnohr zijn de twee personen waar het verhaal om draait. Het verhaal wordt ook vanuit beide perspectieven beleefd waardoor je van beiden de denkwijze snapt.

Natuurlijk is het enigszins voorspelbaar maar ook enigszins logisch dat Qelarha en Dalnohr elkaar ontmoeten. Dalnohr gebruikt de lathrain om uiteindelijk Qelarha bij hem te roepen. Mensen die onder invloed van de lathrain zijn moeten en willen naar de elf toe die hen roept.

Anna López Dekker is er goed in geslaagd om de haat van Qelarha jegens de elfen over te brengen. Daarbij laat ze je voelen dat de elfen zich van geen kwaad bewust zijn en denken te doen wat het beste is voor de mens. Echter voelen de elfen zich superieur aan de mens en verplichten ze hun mensje om elke ochtend en middag een tekst op te zeggen terwijl ze geknield voor hun eigenaar – de elf – zitten.

 

” Ik, een nederig mens, kniel voor u, meedhar. Ik weet dat u het beste met mij voorhebt en ik accepteer uw autoriteit over mij. Ik zal u gehoorzamen en uw straffen gewillig ondergaan. Ik ben er dankbaar voor dat u mij hebt uitgekozen om een beter mens te leren zijn en vraag bij voorbaat vergiffenis voor mijn overtredingen. Ik vraag ook vergiffenis voor alles wat ik als mens de Aarde heb aangedaan en ik vraag u on mij niet te hard te straffen voor mijn onwetendheid.”

Naarmate het verhaal vorderde, merkte je als lezer, maar ook als Qelarha en Dalnohr, dat er sprake is van een miscommunicatie tussen mens en elf. Het boek laat je lachen om de grappige momenten, doodsangst beleven, maar ook je geliefd voelen.
Hier moet ik het bij laten, want het is zonde als ik ga spoilen 😉


Lang Verhaal Kort

Een verhaal met een perfecte dosis avontuur en karaktergroei. Wanneer je er eenmaal in zit, lees je dit boek in een zucht uit en zit je met smart te wachten op deel 2!


Praktische Informatie

Titel: De Band
Serie: Lathrain
Auteur: Anna López Dekker
Genre: avontuur, Fantasy, Young Adult
Pagina’s: 342
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN (paperback):9789491300981
Prijs (Paperback): €16,95
ISBN (E-book): 9789493158108
Prijs (E-book): €7,95

Ik geef dit boek:

4,5 lippies

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. […] heeft nu een science fiction geschreven. We kennen haar natuurlijk al van het tweeluik Lathrain. De Band en De Tocht zijn beide fantasy boeken. Van Celtica Publishing mocht ik samen met een aantal andere […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.