Recensie

Emma wil leven – Josha Zwaan

Hee Lieve Lezers,

Een nieuwe maandag dus weer een nieuwe review!
Dit keer is het een boek dat ik van uitgeverij Ten Have heb gekregen om te lezen en recenseren.

‘Emma wil leven’ van Josha Zwaan gaat over een meisje dat 12 is als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed Emma tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, liet haar niet meer los. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong.
Dit boek, dat leest als een roman, diept het verhaal van Emma uit, en plaatst haar gevecht in een breder perspectief. Auteur Josha Zwaan bekeek de vele uren filmmateriaal en sprak intensief met de ouders van Emma, haar zus en vriendinnen, docenten en haar artsen. De perspectieven van de betrokkenen worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Emma zelf.
Naar de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius.

Emma wil leven
Emma wil leven door Josha Zwaan. Een waargebeurd verhaal over de strijd tegen anorexia

 

In het boek Emma wil leven heeft Josha Zwaan heel erg haar best gedaan om Emma’s verhaal met de wereld te delen op een manier die voor iedereen te begrijpen is.
Josha heeft in het boek Emma wil leven het volledige, maar korte leven van Emma vertelt.

Het verhaal met Emma’s kindertijd waar er al signalen waren van een geestelijk probleem. Echter konden Emma’s ouders, Coen en Mariese, er nog geen vinger op leggen en deden alles in hun macht om het haar zo plezierig mogelijk te maken. Emma krijgt van haar moeder vrijwel altijd haar zin.

in 2010 begint het probleem met eten, Emma wil een paar kilo afvallen omdat zij dat mooier vind. Dit vertelt ze pas nadat Mariese Emma confronteert met het herhaaldelijk niet opeten van haar lunch. Wanneer het afvallen doorslaat en ze in het AMC ziekenhuis beland wegens een veel te lage bloedsuikerspiegel begint de strijd tegen de anorexia nervosa echt.

In het begin proberen haar ouders haar bij te staan, maar door de jaren heen wordt dit steeds moeilijker. In de stukken die vanuit Coen en Mariese hun perspectief zijn geschreven lees je frustratie, machteloosheid, maar ook veel over liefde. Ze willen haar helpen en alles geven. Mariese is zich al heel snel bewust dat de anorexia gaat spreken vanuit Emma en de “echte” Emma op de achtergrond zet. Coen probeert altijd relaxed te blijven en bij Emma niks te forceren omdat hij vind dat het uit Emma zelf moet komen. Dit kan ik wel begrijpen want als iemand ergens echt voor kiest gaat het een stuk makkelijker.

Julie, Emma’s zus komt ook af en toe aan het woord. ze laat vooral weten dat het heel heftig en zwaar is om met Emma om te gaan. Emma is snel boos en neemt alle opmerkingen letterlijk. Wanneer Julie gaat studeren in Amsterdam komt ze er achter hoe veel energie het kost om thuis te zijn en is blij dat ze op kamers is gegaan. Maar wanneer ze Emma steeds verder achteruit zag gaan vond ze dit vreselijk en probeerde meer tijd door te  brengen met haar.

De artsen in het AMC, maar ook de arts in Portugal komen aan het woord. Deze personen geven meer informatie over de ziekte en proberen een geluid van rede voor Emma te zijn. Helaas maakt de Anorexia Emma haar lichaam zo zwak en is ze geestelijk ziek waardoor de artsen in het AMC haar opgeven.
Carmen is de arts in Portugal die op Emma’s laatste verzoek om beter te worden reageert. Omdat het programma in Portugal vanaf 18 jaar pas kon moest Emma wachten wat in dit geval ervoor zorgde dat de gepaste hulp te laat kwam voor haar.

In Portugal in het bijzijn van Carmen en haar andere doktoren, verzorgers en vrijwilligers is Emma rustig heen gegaan. Zij heeft de strijd tegen de Anorexia verloren, maar wil toch door middel van haar verhaal te delen meer begrip voor deze afschuwelijke ziekte krijgen. Er is nog vrij weinig over bekend en er zijn nog geen juiste medicatie om dit te genezen. Artsen proberen de klachten van een patiënt te behandelen maar dit is nog niet genoeg.


Lang Verhaal Kort

Een boek dat goed weg leest en probeert een heel duidelijk beeld te schetsen van wat anorexia voor een patiënt doet (Emma in dit geval) maar ook voor de vrienden en familie daarvan. In Emma haar brieven en dagboek lees je heel erg veel over haar angst en haar verwachtingspatroon van wat haar ouders zouden moeten doen. Dit leverde voor mij soms irritatie op omdat ze zo egoïstisch over komt, maar als je dan leest wat haar ouders vertellen is dit niet hoe de echte Emma ooit was. Het boek is zeker de moeite waard en geeft een goed beeld weer van wat een gevecht anorexia eigenlijk kan zijn.


Praktische Informatie

Titel: Emma wil leven
Serie: –
Auteur: Josha Zwaan
Genre: Literaire non-fictie, Ziekte en stoornissen, Persoonlijke ontwikkeling
Pagina’s: 256
Uitgever: Uitgeverij Ten Have
ISBN (paperback): 9789025906559
Prijs (Paperback): €20,00
ISBN (E-book): 9789025906566
Prijs (E-book): €9,99

Ik geef dit boek:
3 lippies.jpg

 

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.