Bookish thema's

Interview – Evi F. Verhasselt

Hee Lieve Lezers,

Naar aanleiding van het lezen van mijn recensie boek dat ik van Celtica Publishing opgestuurd heb gekregen heb ik de schrijfster van dit boek, Evi F. Verhasselt benaderd.
Ze is zo lief geweest mij een interview te geven speciaal voor DivaBooks!

Evi F Verhasselt
Evi haar Facebook profielfoto

 

 

Wat is de motivatie geweest voor jou om te gaan beginnen met schrijven, wie is/zijn jou grote voorbeeld(en)?
Ik was een jaar of twaalf en las op de bus een nummer van het magazine Zonneland met daarin enkele hoofdstukken uit ‘Het ei van oom Trotter’, een boek van Marc de Bel. Ik vond er niets aan. Dit kan ik zelf ook, dacht ik, en dus voegde ik de daad bij het woord. Ik kocht van mijn zakgeld een goedkoop notitieboekje, begon te schrijven en ben nooit meer gestopt. Een wereld ging voor mij open, maar van Marc de Bel heb ik nooit meer iets gelezen. Wel liet ik me inspireren door fantasy-schrijvers zoals Roger Zelazny, David Eddings, Sheri S. Tepper, Julian May, Tad Williams, Terry Pratchett,… en ik kan nog wel even doorgaan

Je hebt nu twee boeken ( De Tranen van Tataneh en De Saffieren Troon) bij Celtica Publishing uitgebracht. Hoe ben je bij deze uitgever terecht gekomen en hoe ervaar je deze samenwerking?
Vroeger gooide ik alles wat ik schreef online: gedichten, schrijfoefeningen, korte verhalen (die steeds langer werden) én op een gegeven moment ook hoofdstukken van het boek waaraan ik toen werkte. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd, maar was ook niet meteen van plan om echt wat met mijn schrijfsels te doen. Tot ik ergens bij hoofdstuk 23 een bericht ontving van Rianne, waarin ze vroeg te stoppen met online publiceren. Ze wilde namelijk het boek publiceren van zodra het af was. Twee jaar later, om 3 uur ‘s ochtends, schreef ik het laatste woord en ik drukte meteen op ‘send’. Ik las het zelfs niet na! En na nog eens tien maanden hield ik De Tranen van Tataneh in mijn handen, voor mij een droom die werkelijkheid werd.

De samenwerking met Celtica Publishing is voor mij deels professioneel en deels vriendschappelijk. Rianne heeft altijd rotsvast in mij geloofd. Ze geeft me de vrijheid om te schrijven wat ik wil en als ik in een dipje zit, dan weet ze steeds weer mijn zelfvertrouwen op te krikken. Ook op professioneel vlak krijg ik de nodige inspraak, waardoor ik weet dat elk boek van mij dat via Celtica Publishing verschijnt, steeds het beste boek is dat ik had kunnen schrijven.

In een eerder interview voor Celtica magazine (juli 2016) heb je een stukje verteld over de world building en over hoe jij met schrijven te werk gaat. Naar aanleiding van het lezen van De Saffieren Troon ben ik toch wel nieuwsgierig hoe jij de taal (Ilf) hebt ontwikkeld. Hoe heb je dit gedaan?
Het Ilf is iets dat zich beetje bij beetje ontwikkeld heeft. Het begon bij het woord ‘Cyu’, wat ‘kat’ betekent en ooit het eerste woord was van een proloog die ik uiteindelijk schrapte. In het begin creëerde ik korte zinnetjes, legde een kleine woordenschat aan en omschreef voor mezelf hoe de grammatica ongeveer in elkaar moest zitten. Vervolgens verzon ik de woorden die ik nodig had in het verhaal. Soms waren die nieuw, soms bouwde ik verder op de reeds bestaande woordenschat, maar ze moesten vooral gevoelsmatig goed klinken. De taal is nog steeds in ontwikkeling en zal bij het nieuwe boek weer wat meer gegroeid zijn.

De Smaragden Troon komt vermoedelijk september 2019 uit. Wat kunnen de lezers van De Saffieren Troon verwachten?
De Smaragden Troon is een verhaal over vriendschap, vertrouwen en het zoeken naar identiteit, maar ook over omgaan met verlies, keuzes maken, verantwoordelijkheid nemen en volwassen worden. Het verhaal van Eleanora gaat verder waar het in De Saffieren Troon eindigde (jawel, die kist waarin Zorgas haar opsloot) en speelt zich af in en rond Thrill, de hoofdstad van Eliflain. Zal Eleanora zich in haar eentje weten te redden in haar thuisland? Krijgt ze haar magie onder controle? Ontmoet ze haar familie? En welke rol speelt de Smaragden Troon in dit alles? Daarop krijg je het antwoord in deel twee van De Laatste Erfgenaam.

In het contact dat wij al hebben gehad voor dit interview gaf je aan dat De Laatste Erfgenaam 6 delen moet gaan krijgen, namelijk: De Saffieren Troon, De Smaragden Troon, De Robijnen Troon, De Vuren Troon, De Schaduw Troon en De Gebroken Troon. Hoe ver ben je in je hoofd al met de verhaal lijn van deze delen. Want in 6 boeken kan echt super veel gebeuren.
De verhaallijnen van 3 en 4 zijn ongeveer klaar. Aan boek 5 moet nog stevig gesleuteld worden en wat boek 6 betreft zit ik op de helft. Het einde van de reeks is al geschreven. Ik begin namelijk nooit aan iets te schrijven, voordat ik het einde ken.

Is er iets dat je wilt dat je fans weten over jou als persoon en/of over jou schrijfwerk?
Over mijzelf: Ik ben heel vatbaar voor complimentjes en hou ervan als lezers mij laten weten wat ze van mijn boeken vinden.
Over mijn schrijfwerk: Ik schrijf het liefst buitenshuis, in een gezellig café of leuke bistro. Zolang er maar goeie koffie is! Dus ken je nog een fijn adres in of rond Antwerpen, dan mag je me dat altijd laten weten.


 

Als laatste wil ik een paar korte vraagjes stellen, een soort speed date:

E-book                 of           Paperback          of           Hardcover
Film                      of           Serie
Boek                    of           Verfilming
vroeg op             of           Uitslapen
Zelf koken          of           Uit eten
Winter                 of           Zomer
Schrijven             of           Lezen
Thee                     of           Koffie                   of           Warme choco
zoete snack       of           Hartige snack

Wat is jou:
Lievelingsmuziek: op dit moment is dat het album ‘Amir’ van Tamino
Lievelingseten: konijn, zoals mijn vader het maakt, maar ik ben ook altijd te vinden voor pasta.
Lievelingsboek: Ik kan niet kiezen tussen ‘Beauty, of de teloorgang van het schone’ van Sheri S. Tepper of ‘Noem mij maar Conrad’ van Roger Zelazny.
Favoriete film: Hero (maar als je me dit morgen opnieuw vraagt is het wellicht een andere).
Favoriete serie: Game of Thrones (ik weet het, dit is zo cliché)
Favoriete auteur: Roger Zelazny

Wat een gaaf mens is Evi, als je haar boek/boeken hebt gelezen laat dan zeker je review achter op Goodreads en Hebban. je kan Evi ook altijd je review sturen want zoals je kon lezen is ze benieuwd naar wat haar lezers vinden!

Dit vind je misschien ook leuk...

0 Reacties

  1. Wat ontzettend leuk dat je deze schrijfster hebt mogen interviewen ik ken haar werk nog niet binnenkort toch maar eens gaan lezen.

  2. Zeker doen, deel 2 van de laatste erfgenaam komt ook binnenkort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.