Bookish thema's

Interview – Saskia Noort

Hoi Allemaal,

Het was de bedoeling dit al eerder te doen maar wegens omstandigheden is dit er een beetje bij ingeschoten, helaas.

Maar niet getreurd, hier is mijn beloofde bericht over het interview met Saskia Noort van 11 mei 2018 bij Paagman Den Haag Centrum!

 

Wie is dat?

Saskia Noort is een Nederlandse schrijfster waar je misschien al eens van hebt gehoord.
Zo niet ken je vast wel een van haar films: De eetclub, Terug naar de kust of De verbouwing. De verbouwing staat  op Netflix.

Het is ook goed mogelijk dat je voor jouw Nederlands op de middelbare school verplicht een boek van haar hebt moeten/kunnen lezen (zelf ben ik 23 jaar en ze stond er tussen op de lijst).

Het interview

Saskia Noort is zelf niet veel meer in Nederland, ze woont voornamelijk op Ibiza. In de zomer verhuurt ze haar huis, dus als je naar Ibiza wilt en fan ben van Saskia kan je haar huis huren. Als ze in Nederland is, reist ze door heel het land om haar nieuwe boek te promoten en aan de man te brengen.

Deze dag is ze geïnterviewd door Arjan Peters. De vragen die werden gesteld gingen vooral in op de inhoud, gelukkig is er door Saskia niet te veel in detail getreden om spoilers zo minimaal mogelijk te houden. Ik heb het nieuwste boek Stromboli toen zelf pas gekocht.

Daarbij liet de interviewer haar echt heel vaak niet uitpraten waardoor ik zelf heel erg de neiging kreeg om er wat van te zeggen.Gelukkig heb ik netjes mijn mond gehouden.

Een goed huwelijk is geen leuk verhaal om te lezen

Een opmerking die de interviewer heel goed maakte was dat ze vaak schrijft over een stuk gelopen relatie/huwelijk. Waarop Saskia een hele toepasselijke opmerking terug gaf : “Een goed huwelijk is geen leuk verhaal om te lezen, dus waarom zou ik daar dan over schrijven?”. Maar het boek Stromboli is niet zoals je van Saskia Noort zou verwachten, het is geen thriller dit keer, maar haar eerste roman. Geen moord en een zoektocht naar de dader deze keer.

Saskia heeft ook tijdens het interview heel duidelijk gemaakt dat ze graag hier en daar een steekje onderwater terug geeft aan andere Nederlandse schrijvers die haar ook plagen. Want boeken vindt zij een manier van op een (voor haar) leuke manier om ze toch een beetje te kakken te zetten.

In hokjes denken of een schrijver zijn die “Alleen maar 1 soort boek” schrijft wil ze niet zijn en ze vindt het ook vreselijk als mensen voor alles een hokje hebben. Ze is geen schrijfster voor alleen vrouwen of alleen een schrijfster van thrillers. Ze wil schrijven waar zij over wilt schrijven en waar zij een goed gevoel bij heeft

 

De sleutel tot het schrijven van een Boek

Natuurlijk heeft elke schrijver een eigen manier van schrijven of hebben er soms nog een baan naast. Saskia is een vrouw die dagen maakt van ongeveer 8 uur. Ze heeft een strak eigen gemaakte dag indeling als ze op Ibiza is om te schrijven.

8:00-9:00 uur ⇒Wandelen met de hond
9:00-9:30 uur ⇒ Ontbijten met Muesli
9:30-13:00 uur ⇒ Schrijven
13:00-14:00 uur ⇒ Wanddelen met de Hond
14:00-14:30 uur ⇒ Lunchen
14:30-15:30 uur ⇒ Uurtje slapen
15:30-20:00 uur ⇒ Schrijven
20:00-21:00 uur ⇒ Wandelen met de Hond
21:00-22:00 uur ⇒ Avond eten

Als dit geen strak ritme is weet ik het ook niet meer.
Ze heeft ook aangegeven altijd minimaal 1000 woorden en niet meer dan 2000 woorden per dag schrijft. Dit doet ze om te voorkomen dat ze in een schrijversflow komt en het verhaal alleen maar afdwaalt.

Denk niet dat ze dan binnen 1 maand een boek af heeft, want er is vaak sprake van lezen en herschrijven tot het helemaal naar wens is van de schrijver en de uitgever.

 

Saskia’s eigen geschreven favoriete boek?

Deze vraag heb ik zelf aan haar mogen stellen en haar antwoord kon ik goed begrijpen maar ook weer niet.
Ze vindt het moeilijk om echt één favoriete boek te kiezen omdat alle boeken haar een leuke ervaring hebben gegeven. Terug naar de kust was haar eerste boek dus blijft speciaal, maar de boeken die ze erna heeft gepubliceerd zijn ook haar kinderen als het ware. Dus heb ik de vraag doorgepakt naar: als ze echt moest kiezen?
dan zou het toch steeds haar nieuwste boek zijn omdat ze deze het recentst in haar geheugen heeft en er natuurlijk heel blij mee is dat die gepubliceerd is.

 

Gelukkig heb ik de mogelijkheid gehad dit mee te maken in plaats van de leuke berichten erover te horen. Desondanks een hele vervelende interviewer was het een vriendelijke vrouw die graag even een praatje maakt met degene die haar aanspreken of aan haar signeer tafel komen.

20180511_125524
Mijn boek is persoonlijk gesigneerd door Saskia Noort!!

Ik vond het dus een hele leuke nieuwe ervaring om op deze manier een schrijver te ontmoeten en ook meteen even een boek te laten signeren

 

Liefs,

Liz

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.